Денят на числото 3,14

И тази година учениците от математическите клубове за занимания по интереси ни припомниха, че 14 март е международен на числото Пи.

Учениците подредиха изложба във фоайето на училището и разказаха на своите съученици защо точно числото Пи има свой ден, защо точно днес, защо това число е толкова важно, както и някои любопитни факти за числото Пи.

Ето и няколко любопитни факта:

Тъй като точната стойност на Пи никога не може да бъде изчислена, никога няма да намерим точното лице на кръг или повърхнина на сфера.

Числото Пи не е само част от математиката, но и част от митологията. Пирамидите в Гиза са построени на принципите на Пи. Вертикалната височина на пирамидите има същата връзка с периметъра на основата им, както и връзката между радиуса на окръжността и неговата обиколка. Пирамидите са феноменални структури, които сами по себе си са едно от седемте чудеса на света и привличат туристи. Така че наличието на Пи като основен принцип ги прави още по-специални.

Числото Пи е известно в продължение на около 4000 години, но започва да се нарича с гръцката буква през 1700 г. Свидетелствата сочат, че първо са го използвали и изчислили древните вавилонци, като те са го пресметнали на 3.125.

Служителката на Google Ема Харука поставя рекорд, изчислявайки 33 трилиона знака след десетичната запетая на числото Пи. Тя прави това именно днес - на 14 март 2019 г. За изчислението е използван облачният суперкомпютър на Google, който е използвал 170 терабайта, за да изпише числото. Сър Исак Нютон е първият, който е изчислил числото Пи 16 знака след десетичната запетая през 1665 г.

В новелата на Карл Сейгън "Контакт" учените успяват да разгадаят тайната на числото Пи, откривайки в него скрити послания. В реалния живот, поне досега, такива не са намерени.

Според психолозите причината хората да са обсебени от Пи е, че човешкият мозък е обсебен от идеята да намира модели. Безкрайността на числото Пи му придава не само мистичност, но е и възможност много хора да се опитат да намерят зависимости.

Числото Пи е вдъхновило създаването на специален език, наречен Пилиш. При него броят на буквите в последователни думи трябва да отговарят на числовите стойности на Пи. На този език дори има написана книга.

Закръглено с точност до десетия знак, Пи може да се запомни чрез изречението, в което всяка дума има съответния брой букви:
Как(3) е(1) леко(4) и(1) бързо(5) запомнено(9) Пи(2), всички(6) знаят(5), щом(3) желаят!(6)

Ето така звучи числото Пи:https://www.vbox7.com/play:d899db4c72

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са отбелязани с *

*