История

Основно училище “Стефан Пешев”, носител на орден “Св.св. Кирил и Методий”, за първи път отваря врати на 15 септември 1962 година. Училище с традиции и бъдеще, авторитет и опит в обучението и възпитанието на младото поколение, Второ основно е сред най-уважаваните образователни институции в Община Севлиево, поради успехите на неговите учители и ученици.

През своята 50 –годишна история ІІ ОУ “Стефан Пешев” е доказало, че работи за изграждане на образовани и културни личности, които със своите успехи допринасят за развитието на цялото българско общество.

През 1889 г.- 1891 г. в град Севлиево на ул. „Мара Гидик” е построено едноетажно училище наречено Абаджийско, защото е направено със средствата на абаджийския еснаф /организация на шивачите на горни дрехи от дебел вълнен плат – аба/. Имало е 6 класни стаи, голям двор и градина. За известен  период  е престанало да бъде място на обучение. Днес Абаджийското училище е част от сградния фонд на Второ основно училище „Стефан Пешев”. Там учат втори и трети клас от началната степен. През лятото на 2006 г. е направен ремонт на сградата. Стаите са боядисани. През пролетта на 2007 г. Абаджийското училище е  първото училище в града, което със своите стенописи, направени от деца, се превръща в желана териория на ученика. Стенописите са реализишрани със съдействето на Ива Русинова, преподавател по изобразително изкуство в НЧ "Развитие", а материалите са закурени със средства на Училищно настоятелство.