Четирима наши учители с отличия

От 26 до 31 август 2022 г. Синдикатът на българските учители, за девета поредна година проведе в к.к. Албена емблематичния си форум-семинар, посветен на дейностите по интереси в системата на предучилищното и училищното образование. Събитието бе заключителна част от ежегодния едноименен международен конкурс за учители, който тази година бе на тема „Аспекти на приложението на проектно-базирания подход в извънкласните и извънучилищните дейности – възпитание в общочовешки ценности, развитие на изследователски интерес и креативно мислене у децата и учениците“. Номинираните за призовите места представиха публично на него своите разработки.

В значимия и единствен по рода си форум участваха над 220 учители, директори и специалисти, работещи в сферата на извънкласната и извънучилищната дейност с деца от подготвителните групи в детските градини и в училищата, както и с ученици от 1. до 12. клас. Всички те мултиплицираха добри педагогически практики и споделиха своя творчески и професионален опит при прилагането на проектно-базирания подход в извънкласните и извънучилищните дейности за възпитание в общочовешки ценности, развитие на изследователски интерес и креативно мислене у децата и учениците.

В своето приветствие на официалното закриване на форума г-жа Такева подчерта значимостта на българския учител и неговата незаменима и водеща роля в развитието на нашето общество и отправи своите и специалните поздрави на д-р инж. Пламен Димитров, президент на КНСБ, към отличените учители и директори на образователни институции и участниците в Деветия международен конкурс на СБУ. Тя акцентира, че и тази година значимата за учителската общност проява събира най-добрите практики в извънкласните и извънучилищните занимания в цялата страна и насочва вниманието към съчетаването на няколко актуални приоритетни политики на СБУ, сред които използването на проектно-базираното обучение като цялостна стратегия за учене и активизиране на познавателния потенциал на децата и учениците.

Официални гости на вдъхновяващото събитие бяха Веселин Рашев, председател на Общинския координационен съвет на СБУ – Варна, и областен координатор на СБУ за област Варна, Павлина Димова, председател на ОбКС на СБУ – Добрич, областен координатор за област Добрич, д-р Георги Кожухаров, преподавател в ДИУУ, и изявени образователни лидери, и др

По време на официалната церемония бяха връчени специалните награди на Председателя на Синдиката на българските учители в категориите „Подготвителна група в детска градина/училище“, „Извънкласни дейности – 1. – 12. клас“, „Извънучилищни институции“ и категорията за научно есе на тема „Учителят на бъдещето“; специалните грамоти и награди на МОН; присъдените отличия от авторитетното жури на конкурса в състав: председател – проф. д-р Нели Бояджиева, председател, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, и членове – Величка Николова, зам.-директор на 144. СУ „Народни будители“, гр. София, и председател на Секцията на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика в България към Асоциацията на европейските музикални училища, и Таня Леонидова, дългогодишен редактор на изданието на СБУ в. „Учителско дело“; наградите на публиката, както и призове от името на партньори на Синдиката.

От Основно училище „Стефан Пешев“ – Севлиево Специална награда на Председателя на СБУ в категория Извънкласни дейности I-XII клас получиха Станимира Матева и Милена Тотева и Снежана Нанкова с тема:“ Пътуване до света на Алеко и назад“. Бистра Студенкова в категория Научно есе на тема: „Учителят на бъдещето“ бе наградена от Секцията на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика към Европейската музикална асоциация (СУПРИМ) и Асоциацията на училищата с разширено и профилирано изучаване на хореография (АУРПИХ)

Вълнуващото събитие завърши с пожелания за успешна и здрава 2022/2023 учебна година, сили и мотивация за постигане на непрекъснати успехи в учителското поприще в подкрепа на децата на България и обещание, че в юбилейното издание на международния конкурс българските учители ще защитят отново престижа на най-достойната професия, своята иновативност, креативност и отлични постижения в извънкласните и извънучилищните дейности, които изграждат устойчиви ценности, развиват таланти, спасяват застрашените от отпадане от училище деца и ученици и допринасят за успеха на българското образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са отбелязани с *

*